donderdag 6 februari 2014

Balansverslag

1) Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Het eerste literaire boek dat ik voor mijn lijst heb gelezen is het boek 'Hersenschimmen'. Dit boek sprak mij meteen erg aan en dit heeft er ook voor gezorgd dat ik niet tegen het lezen van literaire boeken op zag. Dit boek is mij bijgebleven, omdat het het eerste literaire boek was dat ik las. Ik heb hierdoor kennis gemaakt met het verschil in schrijfstijl van literaire boeken ten opzichte van niet-literaire boeken. Ik vond het boek bovendien een interessant onderwerp hebben: Alzheimer. Door de schrijfstijl van het boek kwam je veel te weten over deze ziekte. Ik heb dit boek met veel interesse gelezen.
Het boek 'Het leven uit een dag' heeft mij ook bijzonder aangesproken. Dit verhaal had namelijk ook een achterliggende filosofie gedachte. Wat als het leven uit maar één dag bestond? Ik had hier zelf nooit over nagedacht en vond het erg leuk bedacht van de schrijver. 

2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen? 
Ik denk dat alle literatuurlessen wel belangrijk voor mij zijn geweest. In de literatuurlessen heb ik namelijk de kenmerken van allerlei verschillende stromingen in de literatuur leren herkennen. Naar mijn mening is dit een onderdeel van je algemene ontwikkeling en hoort iedereen hier wel iets over te weten. Zonder deze lessen had ik hier zelf nooit iets over opgezocht, dus had ik er ook niets over geleerd.

3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weestand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?
Ik heb vooral gemerkt dat ik een boek met minder interesse las, als ik een tijdsdruk had. Er waren nog wel eens momenten dat ik een boek in een korte tijd uit moest lezen. Dit zorgde ervoor dat ik minder over het verhaal na ging denken en alleen het verhaal zo snel mogelijk in mij op probeerde te nemen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het boek, want er zitten zo veel achterliggende gedachtes van de schrijver in het verhaal, die je dan niet ziet. Dat vind ik zelf jammer. Als ik meer tijd gehad had voor het lezen van een aantal boeken, weet ik zeker dat ik er meer van genoten zou hebben.

4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.
Er is niets veranderd aan mijn interesse in boeken. Ik vind het nog steeds leuk om te lezen. Ik merk wel dat ik in de loop der tijd andere boeken ben gaan lezen. Eerst koos ik vaak boeken uit die echt om te consumeren waren, en die gemakkelijk weg te lezen waren. Nu kies ik al sneller voor een moeilijker boek. Ik vind het mooi om te zien hoe schrijvers met de taal kunnen spelen. Daar lette ik een aantal jaren geleden totaal nog niet op.

5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?
Ik ben over het algemeen best tevreden over de manier waarop ik het lezen van boeken heb aangepakt de afgelopen jaren. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd, vooral over de literatuurgeschiedenis en heb nieuwe, mooie boeken gelezen. Het maken van verslagen had ik vast iets beter kunnen doen. Dit kan te maken hebben met de tijdsdruk die ik vaak gevoeld heb, hoewel ik het maken van de verslagen niet vervelend vond.

6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?
Ik weet zeker dat ik in de toekomst literatuur blijf lezen. Door het lezen van literatuur verandert je beeld op het leven en het leert je bepaalde lessen. Bovendien heb ik er plezier in.

7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?
Ik zou de leerlingen wat meer vrijheid geven en vooral wat soepeler zijn met de tijden waarop iets op het blog geplaatst moet worden en wanneer er een boek gelezen moet zijn. Zoals ik eerder al zei, beïnvloed dat de manier waarop je het verhaal in je opneemt zeer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten