donderdag 6 februari 2014

Algemeen verslag De Tweeling - Tessa de Loo

Algemene informatie

Auteur: Tessa de Loo
Titel: De Tweeling
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1995
Druk (jaar van eerste uitgave): 23ste druk (1993)
Aantal pagina's: 435
Genre: Psychologische oorlogsroman

Samenvatting:
Twee bejaarde vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het fameuze kuuroord Spa. Ze herkennen in de ander hun verloren gewaande tweelingzuster. Gedurende hun kuur - beiden lijden aan artrose - vertellen ze hun levensverhaal: het wordt de laatste kans om een kloof van bijna zeventig jaar verwijdering te overbruggen. Geboren in Keulen, in 1916, zijn ze na het overlijden van hun ouders door familieleden bruusk van elkaar gescheiden. Anna groeit op bij haar grootvader, in een primitief boers en katholiek milieu aan de rand van het Teutoburgerwald. Lotte beland vanwege haar tb in Nederland, bij een oom met sterk socialistische sympathieën. Door de slechte verhouding tussen de families raakt ook het contact tussen de beide zusjes verbroken. De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzuster, maar wordt door de aangrijpende verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.

Verwachtingen

Ik ben dit boek gaan lezen, omdat mijn ouders mij dit hebben aangeraden. Vooral mijn moeder vond het een erg mooi boek. Mijn verwachtingen waren dus hoog toen ik aan dit boek begon. 

Motieven en thema

Motieven:
- de dood: Dit is een duidelijk motief in het verhaal. De dood komt namelijk telkens weer terug. Als eerste gaan natuurlijk de ouders van de twee zusjes dood, dan nog een vriend van Lotte, de man van Anna, de man van Lotte en als laatste Anna zelf. Bovendien overlijden er natuurlijk een hoop mensen door de oorlog. 
- herinneringen: Het hele verhaal bestaat uit allerlei herinneringen. Anna en Lotte blikken beide terug op hun leven en vertellen elkaar hun herinneringen. 
- schuld: Lotte geeft Duitsland de schuld van de hele oorlog. Dit laat ze duidelijk merken aan Anna, waardoor ze vanzelf Anna ook de schuld geeft. Lotte zelf heeft ook het idee dat Anna haar af en toe beschuldigd door het maken van bepaalde opmerkingen. 
- teleurstelling: de ontmoeting tussen de zusjes met oud en nieuw was een grote mislukking. Er werd duidelijk beschreven dat Lotte zich verheugde op de ontmoeting, maar dit liep uiteindelijk niet zoals verwacht. Bovendien verloopt de ontmoeting tussen beide bejaarde dames ook niet helemaal soepel. In het hele verhaal worden ook allerlei teleurstellingen beschreven, vooral in het leven van Anna. Zij heeft bijvoorbeeld heel hard moeten werken en heeft haar man ook verloren. 
- Generalisering: Vooral Lotte generaliseert veel in het verhaal. Zo schuift zij de schuld op álle Duitsers. Ze vindt dat alle Duitsers schuld hebben aan de oorlog. 

Thema:
Het thema van het boek is de hereniging tussen de twee tweelingzusjes die door allerlei factoren onmogelijk wordt gemaakt. Anna wil vanaf het begin al hereniging met haar zus, maar Lotte ziet dit niet zitten. Pas aan het einde van het boek geeft Lotte toe, alleen Anna is dan al overleden. 

Beoordeling

a. Ik vond de schrijfstijl van de schrijfster erg mooi. Ze speelde veel met de woorden en er waren een aantal uitdrukkingen die ik heel mooi vond. Ze kon bepaalde dingen mooi verwoorden. 
b. personages: Ik vond het idee om twee tweelingzussen als hoofdpersonen te gebruiken erg goed bedacht. De schrijfster wilde namelijk met dit boek de verschillen tussen de belevenissen van de twee verschillende kanten beschrijven. Dit heeft zij gedaan door twee tweelingzussen elkaar hun ervaringen te laten vertellen. Het mooie hiervan vind ik dat de tweelingzussen toch nog een speciale band met elkaar hebben, hoewel zij door de oorlog toch sterk van elkaar verschillen. 
Tijd: De verteltijd vond ik goed gekozen in dit boek. Er werd namelijk telkens afgewisseld tussen het heden en de gebeurtenissen in het verleden. Er werd namelijk beschreven hoe de ontmoeting met de twee bejaarden zussen verliep, en er werden allerlei herinneringen opgehaald die werden beschreven. Dit zorgde voor veel variatie in het boek, wat het lezen interessant houdt. 

Eindoordeel

Ik vond dit boek erg interessant. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Er werd een goed beeld gegeven van de verschillende belevenissen van de twee kanten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog vind ik zelf al een interessant onderwerp, vandaar dat ik dit boek ook interessant vond. Erg leuk vond ik dat er twee tweelingzussen als hoofdpersonen gekozen waren, omdat je hierbij toch een band zag tussen de twee totaal verschillende bejaarde dames. Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten