Algemene informatie
Auteur: Herman Koch
Titel: Het diner
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2009
Druk (jaar van eerste uitgave): eerste druk (2009)
Aantal pagina's: 301
Genre: psychologische roman
Samenvatting:
Het boek gaat over een diner. Deelnemend aan het diner zijn Serge en Babette Lohman en Claire en Paul Lohman. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. Ze gaan dineren om dit te bespreken, dat is tenminste de bedoeling. De zoon van Paul, Michel, en de zoon van Serge, Rick, hebben een zwerver vermoord. Per ongeluk. De zwerver lag in een pinhokje en zij wilden pinnen. Ze werden kwaad en gooiden een lege jerrycan in het hokje, deze vatte vlam en zo verbrandde de zwerver. Tijdens het gesprek proberen ze het onderwerp steeds te ontlopen. Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment. De geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, heeft de ‘moord’ zien gebeuren en chanteert Rick en Michel ermee. Ze moeten veel geld aan hem geven, dan pas haalt hij alle filmpjes die hij van hen op internet heeft gezet eraf. Aan het einde wil Serge door het incident van Michel en Rick zich terugtrekken uit de campagne, maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens. Claire heeft bedacht dat als ze Serge zouden verwonden, hij niet de persconferentie zal geven de volgende dag, waarin hij zijn terugtrekking zou aankondigen. Beau verdwijnt op mysterieuze wijze en het gezin van Paul leeft hun leven ‘gewoon’ verder.
Verwachtingen
Ik heb van veel mensen gehoord dat zij dit boek gelezen hebben. Ik hoorde er veel verschillende verhalen over en ben daarom zelf ook benieuwd geworden naar het boek. Daarom ben ik dit boek gaan lezen. Ik heb niet echt verwachtingen, omdat ik verschillende meningen over het boek heb gehoord.
Motieven en thema
Motieven:
- Familie: de familieband staat centraal in het boek. Als eerste probeert de familie Lohman goed voor elkaar te zorgen. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer Michel 5 jaar is en zijn moeder, Claire, in het ziekenhuis ligt, Serge en Babette voorstellen om een tijdje voor hem te zorgen, zodat zijn vader, Paul, even tot zichzelf kan komen. Dit is een lief gebaar, alleen Paul kan het niet waarderen.
-Eten: dit blijkt natuurlijk al uit de titel. Het hele boek een diner. Het boek is opgedeeld in verschillende delen, zoals het aperitief, het hoofdgerecht etc.
- Liefde: de vraag die in dit hele boek gesteld wordt in hoe ver je kan gaan uit liefde voor je eigen kind. Dit heeft ook weer te maken met de familieband.
- Moord: er wordt in het boek veel gesproken over de moord die gepleegd is door Michel en Rick.
Thema:
Het dillema staat centraal in dit boek. Zo weten ouders niet wat ze moeten als hun kind iets erg gedaan heeft. Dit is vooral te zien bij Paul en Claire. Serge heeft al besloten voor zijn kind, maar is de vraag is of dit de beste oplossing is.
Beoordeling
Het diner is in de ik-vorm geschreven. Het verhaal beleef je door de ogen van Paul. Hij heeft een subjectieve blik op alles wat er gebeurt. Door hem leef je mee met het verhaal en kan je vooral goed snappen in welke situatie alle verschillende personages zitten. Paul is degene die het verhaal schrijft en vertelt aan de lezer. Dit zie je bijvoorbeeld goed in dit citaat: "We gingen eten in het restaurant. Ik ga niet zeggen welk restaurant, want dan zit het er de volgende keer waarschijnlijk vol met mensen die komen kijken of wij er ook weer zitten." Deze zin is gericht op de lezer. Er zijn nog een aantal van deze zinnen in het boek die tot de lezer gericht zijn, dat vindt ik leuk van de schrijfster. Zo heb je namelijk als lezer het idee dat het verhaal echt aan jou verteld wordt. De schrijfster gebruikte geen moeilijk woorden, of lange ingewikkelde zinnen. Daardoor was dit boek gemakkelijk te lezen.
Ruimte: De belangrijkste ruimte in het boek is het restaurant. Dit is namelijk de ruimte waar het diner plaatsvindt. Zoals in het vorige citaat bleek, wil de verteller van het verhaal niet zeggen waar dit restaurant is.
Vertelperspectie: Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld. Je leest het door de ogen van Paul. Hij richt zich af en toe ook op de lezer, zoals blijkt uit het vorige citaat dat ik heb gegeven.
Eindoordeel
Ik vond dit boek een leuk boek om te lezen. Je krijgt goed inzicht op de banden tussen familieleden en de dilemma's die voorkomen bij het ouderschap. Ik zelf vind het maken van keuzes lastig, en kon me daarom goed inleven in de personen in dit boek. Ik vond echter wel dat er niet zo veel gebeurde in het boek. Ik vond het daarom af en toe een beetje langdradig. Ik houd er zelf ook niet echt van als het hele verhaal zich in maar een paar uur afspeelt, zoals bij dit verhaal. Het hele verhaal speelt zich af in het restaurant, met uitzondering van een paar terugblikken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten