dinsdag 15 januari 2013

Leesverslag Algemeen: Knielen op een bed violen

Algemene informatie

Auteur: Jan Siebelink
Titel: Knielen op een bed violen
Plaats van uitgave: Zutphen
Jaar van uitgave: 2005
druk (jaar van eerste uitgave): 2005
aantal pagina's: 446
Genre: roman

Korte samenvatting

Hans Sievez groeit op in een godsdienstig ‘zwaar’ milieu. Elke zondag moet hij verplicht met zijn vader en moeder naar een orthodoxe groepering. Zijn vader had zich namelijk bij deze orthodoxe groepering aangesloten. Als zijn moeder dood gaat vlucht hij uit zijn dorp Lathum en gaat naar Den Haag. Daar gaat hij werken op een kwekerij en ontmoet hij Jozef Mieras. Hij verbreekt de vriendschap met Jozef, omdat hij hem niet helemaal vertrouwt. Ondertussen verloofd hij zich met zijn jeugdliefde Margje. Samen gaan ze wonen in een huis gelegen bij Velp. Daar richt Hans zijn eigen kwekerij op. Na de geboorte van zijn zoon Ruben (= Jan Siebelink) zoekt Jozef Mieras hem weer op. Langzamerhand komt Hans in de ban van het calvinisme. Geleidelijk aan wordt het steeds erger. Hij heeft geen aandacht meer voor zijn vrouw en kinderen, inmiddels heeft hij na een miskraam nog een zoon gekregen, Tom. Hij is alleen nog maar bezig met het bezoeken van calvinistische bijeenkomsten en het ontvangen van de volgelingen achter in de tuin. Margje kan er niks tegen doen totdat ze vertrekt. Na tien dagen komt ze weer terug, omdat ze Hans mist. Hans verbreekt daarna voor een paar jaar elk contact met de calvinistische volgelingen. Wel leest hij nog vele boeken over het calvinistische geloof. Als er long kanker bij hem wordt geconstateerd neemt hij weer contact met ze op. Hij wil niet in hel eindigen en laat daarom de volgelingen komen naar zijn sterfbed. Uiteindelijk sterft hij. Zijn vrouw en kinderen krijgen geen toestemming om afscheid van hem te nemen.

Verwachtingen

Ik ben dit boek gaan lezen, omdat mijn moeder mij vertelde over dit boek. Zij vond het een erg mooi boek en vond dat je zo een goede indruk kreeg van wat het geloof met een gezin kan doen. Hierdoor kreeg ik hoge verwachtingen van het boek. Bovendien heb ik een positieve recensie gelezen over dit boek in de krant, waardoor mijn verwachtingen nog hoger werden. 

Motieven en thema

Het thema van dit boek is de invloed van godsdienst op mensen en op het gezin. In dit boek krijg je namelijk heel goed te zien wat de godsdienst met Hans Sievez en zijn gezin doet. Hans Sievez raakt helemaal verstrengelt met het calvinistische geloof en verwaarloost hierdoor zijn gezin. 
Een van de motieven in dit boek is de dood. In het begin van het boek sterft de moeder van Hans en later ook zijn vader. Uiteindelijk sterft Hans zelf ook. Een ander motief is de relatie tussen vader en zoon. In dit boek wordt namelijk veel aandacht besteed aan de relatie tussen Hans en zijn vader en Hans en zijn zoon. 

Beoordeling

schrijfstijl: Ik vind zelf dat de schrijfstijl van deze schrijver in dit boek fijn is om te lezen. Af en toe gebruikt hij zinnen waarvan je je afvraagt of ze wel kloppen, maar dat vind ik juist wel mooi, want je gaat dan nadenken over de zin. Ik vind dat dit verhaal geschreven is in mooie zinnen en dat de woorden die gebruikt worden ook mooi gevonden zijn. De schrijver brengt hiermee het verhaal goed over.
inhoud: Het vertelperspectief vind ik zelf iets minder. Ik kan me nooit zo goed inleven in de hoofdpersoon als het verhaal in de derde persoon wordt verteld. Ik houd meer van verhalen die in het ik-perspectief zijn geschreven, omdat ik me dan beter kan inleven. 

Eindoordeel
Ik vond dit boek een mooi boek om te lezen, omdat je leest over een heel andere wereld. Ik was namelijk niet bekend met zulke grootse geloofsopvattingen en kon me niet echt voorstellen dat mensen zo met hun geloof kunnen meegaan. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen, want ik heb inderdaad gezien wat de godsdienst met een gezin kan doen en hoeveel invloed het kan hebben op het gezin.